Twitter maakte een razendsnelle groei door
Iedereen kent het succesverhaal van Twitter. De microblog groeide in slechts enkele jaren tijd uit tot het grote beursgenoteerde bedrijf dat het nu is. Maar hoe kon zo’n relatief eenvoudig idee zo groot worden?
Zoals veel succesvolle internetondernemingen is ook Twitter begonnen met een student en een goed idee. Zonder al te hoge verwachtingen kwam toen nog student Jack Dorsey met het plan om kleine groepen mensen online via korte teksten te laten communiceren, een soort internet sms dus. Elk project krijgt in de computerwereld een eigen code. Die van Dorsey’s idee werd twttr (de code voor twitter aandelen is overigens “TWTR”). U begrijpt dat de naam daarna snel gevonden was.
Twitter en Tweets
Twitter, wat ook wel gekwetter van vogels betekent, paste perfect bij de nieuwe service die het bedrijf wou gaan bieden. Twitter was toen nog onderdeel van Odeo, een podcasting bedrijf.
En wanneer speelde dit verhaal zich af? In maart 2006. Op precies de 21ste tweette Dorsey zijn eerste bericht. In juli van dat jaar kwam Twitter echt online. Wat het precies was wist niemand. Microblog, sociaal netwerk, het was afwachten wat het zou gaan worden. Uiteindelijk werd het meer een informatienetwerk.
De echte start
In 2007 begon het bedrijf echt goed te lopen. 400.000 tweets per kwartaal verschenen er toen online. Dat ging naar 100 miljoen per kwartaal in 2008. En in 2010 werd het bedrijf echt groot met 50 miljoen tweets per dag. Nu zijn het er 400 miljoen per dag. Deze berichten worden verstuurd door 200 miljoen actieve gebruikers. Dat is gigantisch en niemand weet hoe veel groter Twitter nog gaat worden, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend. Vandaar dat de beursgang ook zo’n enorm succes was.
Iedereen heeft vertrouwen in het bedrijf, dat als geen ander sociaal medium toegerust is voor de mobiele markt. En alle experts zeggen hetzelfde: het geld moet verdiend worden met mobiele applicaties. Twitter zal nu moeten gaan bewijzen dat het dat kan.Het succes van Twitter is te verklaren door de razendsnelle berichtgeving ten tijde van rampen en andere gebeurtenissen die om directe informatievoorziening vragen. Ook in gebieden waar journalisten moeilijk kunnen komen, kan de wereld via Twitter op de hoogte worden gebracht van wat er gebeurt.
Daarnaast is Twitter de manier om met anderen van gedachte te wisselen of het juist lekker eens te zijn met elkaar en op die manier een hetze te creëren. Denk bijvoorbeeld aan het rumoer rondom het koningslied dat voornamelijk op Twitter ontstond. Het is makkelijk om op Twitter je mening te geven. Niemand die weet wie je bent en je hoeft het ook niet recht in iemands gezicht te zeggen om toch de wereld te laten weten hoe je ergens over denkt.
Twitter net zo bekend als Facebook
Iedereen is inmiddels bekend met de twitter terminologie. Woordenboeken worden aangevuld met de termen en mensen gebruiken ze ook in hun dagelijks taalgebruik. Zo is er de hashtag. Zet je ergens een hashtag voor dan sluit je je aan bij een bepaald onderwerp. Daardoor kan een trending topic ontstaan: een onderwerp dat op dat moment het meest besproken wordt op Twitter. Een berichtje noemen we uiteraard een tweet. Zo is Twitter in enkele jaren tijd niet meer weg te denken uit onze steeds verder gedigitaliseerde samenleving.